The Shard

The Shard

One of London’s most iconic landmarks, The Shard is a striking silhouette in the skyline. As one of the tallest buildings in Europe, The Shard reflects the ambition and vision of the City. With its location in the heart of London, any works on The Shard risked a considerable impact on its neighbours in the area; most notably the adjacent London Bridge station, a Victorian structure and integral transport hub for the city.

The Shard
Our Role

Our Role

ByrneLooby was appointed as the detailed designer for the substructure, including a top down construction sequence for the triple level basement. As the project is adjacent to London Bridge station, a central hub on London’s rail network, the rail authority (Network Rail) required detailed analysis of the effect of the basement excavation on the Victorian station structure. ByrneLooby undertook a detailed Ground Movement Assessment and successfully satisfied Network Rail and their technical advisors and gained approval for our design.

Solution

Solution

The solution designed by ByrneLooby included a secant piled wall to allow for the deep excavation, piled foundations and plunge columns. The original foundation concept involved the piles being base grouted. Following a successful preliminary pile test to record settlements and strains, ByrneLooby argued that base grouting was not necessary and provided a value based alternative. The final solution comprised 60m deep, 1.8m diameter, bored piles founded in the underlying Thanet Sand.

Got a Question? Drop Us a Message!