UK

Francis Crick Institute

a robust retaining solution for the excavation works were required for the success of this project

ByrneLooby were involved at an early stage in the design of the substructure of the future medical research institute.

Once opened in 2015, the interdisciplinary Francis Crick Institute is set to keep the UK at the cutting edge of innovation in medical research. The state 79,000m2 building boasts a four storey basement in a heavily built up area in central London.

We undertook the design and detailing of a 20m deep diaphragm wall which runs around the 500m perimeter of the future medical research institute.  The reinforced concrete wall is 1m thick providing a robust retaining solution for the excavation works. 

Scope of Project

  • The Crick will be an interdisciplinary centre for medical research once opened in 2015.
  • The Central London site is surrounded by a number of sensitive buildings.
  • Design of the 20m deep and 1m thick diaphragm wall around the 500m perimeter of the Francis Crick Institute.
  • The diaphragm wall was used to facilitate the excavation of the four storey basement to the institute.

Project Photos