UK

Centre Parcs, Woburn

innovative solutions were required for this project's success

ByrneLooby designed the passive tie anchors to stabilise a series of retaining walls and the soil nails to stabilise an area of slope at Centre Parcs new groundbreaking development in Bedfordshire.

The holiday park occupies a 365 acre site and sensitive geotechnical design was required which was both sympathetic and considerate to the wider holiday development and employer’s requirements. 

One of major challenges of the project was to provide an innovative solution to permanently stabilise a 70°, 11m high slope in granular deposits. Working closely with our client, we delivered a scheme which pushed the limits of a soil nail solution using over 400 soil nails to stabilise an area of 1000m 2.

For the retaining walls, a scheme utilising passive tie anchors of up to 13m in length was developed to ensure the walls did not deflect beyond specification. 

Scope of Project:

  • Part of the £250m development of Centre Parcs Woburn holiday village.
  • Responsible for the design of slope stabilisation measures.
  • Innovative use of soil nailing to stabilise a 70 °, 11m high slope in granular deposits
  • Passive tie anchors of up to 13m were used to stabilise a series of retaining walls.

Project Photos